Riva havzasındaki tarım toprakları, sular ve ormanlarımız, şehrimiz ve ekolojik denge için taşıdığı değerlere rağmen, rant karşısında gücünü her geçen gün daha fazla kaybediyor.

Konuyla ilgili öncelikle bölge halkının bilinçlendirilmesi, bölge değerlerine sahip çıkacak ortak hareket stratejilerinin geliştirilmesi ve toplumsal katılımcılığı teşvik eden buluşmalar yapılması önem taşımaktadır.

Son 4 yılda Riva Deresi'nde canlılar ve biyolojik zenginlik büyük oranda kayboldu. Riva Deresi ve temiz suları, havzanın endemik ve ender bitki türlerinin yanısıra, bölgenin 1. sınıf tarım toprakları, organik tarım potansiyeli ve yerel orman köylüsünün sosyo-ekonomik varlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu çabada, merhum Prof. Dr. Uçkun Geray'ın misyonunu sürdürmeyi bir borç biliyoruz.

Araştırmacı-yazar Deniz Postacı'nın, buluşmalarımıza ışık veren iki şiirini paylaşmak isteriz:

Riva güzelleri (*)

Riva güzelleri
Öleyazmış kara elleri
Yakasında siklamen
Yanağında beyaz zambak

Riva, Güneş’tendi dün
Kimin künüydü bugün?
Kimin künüydü “men”
Senden aşkın yaşını çaldı

Yaşlanamadı orman
Delirdi Dumrul ağaçlar; kimindi su?
Onun bunun deresindeki saztavuğu?
Ah! Riva güzelleri

Öleyazmış kara elleri
Yakasında siklamen
Yanağında beyaz zambak
Suya karışmış akıyor alçak!..

(* : şairin kendi sesiyle aşağıda yer almaktadır)


Riva yeşil bir veda

Boğazımda incecik bir sızı
Ağaçların arasında yürüyorum.
Ardımda toprağa düşmüş meşe
Güneş neşeli dünümü arıyorum

Hani kuşlar vardı renk renk
Dereden su niyetine içtikleri ahenk
bir şahindi,
sol gözü ay
sağ gözü güneş..

İşte onunla beraber gitti,
yaşlanamayan Riva

Riva yeşil bir veda
Ata binip, bey oldum sanan aptala…
Göçe kalkmış yeşil cennet halkına
O incecik sızılı Güneş pullu sazana…

(bu şiirin ses-görüntülü kaydı sayfanın sonunda yer almaktadır.)

http://video.ntvmsnbc.com/riva-deresi-alarm-veriyor.html

11 Ekim 2009 Pazar

RİVA - şehrin hayat damarı için çalışmalar...‏

haber kaynağı: http://www.dogushaber.com/dogus/haber.php?id=1923






27 Eylül 2009 tarihinde Öğümce – Bozhane köylerinde, Riva havzasındaki tarım toprakları, sular ve ormanlarımız, şehrimiz ve ekolojik denge için taşıdığı değerlere rağmen, rant karşısında gücünü her geçen gün daha fazla kaybediyor olması ile ilgili bölge halkının bilinçlendirilmesi ve bölge değerlerine sahip çıkacak ortak hareket stratejilerinin geliştirilmesi için, Toprak Ana Platformu ile CHP İl Genel Meclisi Üyesi İlyas Yılmaz ortaklaşa toplumsal katılımcılığı teşvik eden toplantılar serisinin ilkini gerçekleştirdi.



Toplantıya akademisyenler, yerel basın mensupları ve Cumhuriyet gazetesinden Oktay Ekinci, Bozhane muhtarı, Beykoz Belediyesi bir önceki dönem başkan yardımcısı Ali Bilir ve orman köylüleri katıldı.



Toprak Ana Platformundan Cem Birder, doğayı ve toprağı sevenler olarak Riva havzasına sahip çıkacaklarını ve orman köylülerini bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapacaklarını, ancak orman köylülerin ve Beykoz’luların desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. İl Genel Meclisi Üyesi İlyas Yılmaz, Beykoz’un %80 ormanlarla kaplı zengin ve İstanbul için şehrin hayat damarları olduğunu ve doğadaki dengenin bozulmasının su kaynaklarının zayıflamasına, orman yangınlarına, kuraklık ve çölleşmeye sebep olacağını ifade etti.



Bunlara sebebiyet vermemek için, su ve toprak kaynaklarının en akılcı bir şekilde kullanılması gerekliliğini ve işte bu noktada Riva deresinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını söyledi. İl Genel Meclisinde Riva deresinin temizlenmesi ile ilgili İlyas Yılmaz’ın 3 önergesi bulunuyor.



Ayrıca, konu ile ilgili Beykoz Belediyesine ve Kaymakamlığa verdiği dilekçeler mevcut. Toplantıya katılan köylülerde derenin eski halini özlediklerini, derenin tarımdaki önemini ifade ettiler.



Bu toplantıya katılamayan Beykoz Belediye Başkanı, Beykoz Kaymakamı ve Kanlıca Orman Müdürü bir sonraki toplantıya katılırsa hedefe daha hızlı gidilecektir. Gelecek nesillere nasıl bir miras bırakacağımızı hepimizin düşünmesi ve bu konuda elimizden geleni yapmamız gerekir.

Toplantıda belirlenen ana hedefler;

1- Riva deresinin kirlenmesindeki ana unsurların bilimsel olarak tespit edilmesi.

2- Kirletici unsurları toplumsal baskı ve medya kanalları desteğinde, gerekirse hukuki yollardan durdurulması.

3- Üniversite ilgili bölümlerinden su analizlerinin yapılması için destek alınması. (Bu konuda CHP İl Genel meclis üyeleri İlyas Yılmaz ve Taşkan Uysal 07.09.09 tarihinde önerge vermiş)

4- Konunun takibinde yerel ve ulusal medya kanallarının kullanılması.

5- Yerel ve kent ilgili birimlerine ve kuruluşlarına konuyla ilgili resmi yazışmalarla sürekli bilgilendirmesi ve onlardan sorumlu davranış beklenmesi.

6- Bölge topraklarının 1. sınıf tarım toprağı olması sebebiyle köylülere organik tarım potansiyeli konusunda eğitim verilmesi.

7- Eko-turizm fırsatlarının uluslararası boyutlara taşınması (üniversiteler arası kano yarışları, vb)

8- Ekosistemin biyolojik açısından doğal haritasının oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapılması.

9- Köylerde biyolojik arıtma esaslı düşük maliyetli arıtma üniteleri kurulması için İl Özel İdare ile çalışma yapılması.

10- Bundan sonraki toplantılarda daha çok katılımcı ve akademisyenlerle benzer toplantıların yapılması, olarak belirlendi.

1 yorum:

  1. DSİ Egedeki bazı köylerde ve su havzalarında biyolojik arıtma projelerini başardı,acaba bu konuda Riva deresinde biyolojik arıtma düşünülerek-lemna minor olsun köylerin kanalizasyonlarının bertarafı olsun bir çalışma yapılamazmı?

    YanıtlaSil